Aloe vera günümüzde en yaygın kullanılan tıbbi bitkilerden biri ve aynı zamanda tüm zamanların en ünlü tıbbi otlarından biridir. Aloe vera , acı bir tada sahip olması ve aynı zamanda tüm aloe türleri arasında en yoğun detoks etkisine sahip olması nedeniyle acı Aloe olarak da adlandırılır. Bilinen diğer isimleri arasında Cape aloe, Red aloe ve Tap aloe bulunur. Aloe vera , Barbaloin, Aglyka, Aloe-emodin ve Chrysophanol adlı aloinler ve Aloeresins adlı 2-alkilkromonlar içerir. Bu maddelerin bağırsak çıkışı kolaylaştırıcı etkileri olduğu görülmektedir. Gut, kolon kanseri, cilt kanseri, tromboflebit, bağışıklığı güçlendirme, diyabet, romatizma, akciğer kanseri, lösemi, sindirim sistemi kandidiyazı ve obezite gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Antrakinonların laksatif etkisi, kilo kaybına yardımcı olabilecek gıdaların ve su kaybının hızlı bir şekilde atılmasına yol açar.
1-) IBS Hastaları üzerine çalışma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
Toplam 151 IBS hastasının yer aldığı üç RCT(Randomize Kontrollü Çalışma) dahil edildi. IBS semptom skorunda iyileşme açısından Aloe Vera’li hastalarda plaseboya kıyasla anlamlı bir fark gösterdi. Dahil edilen çalışmalarda Aloe Vera ile ilişkili hiçbir olumsuz olay bulunmadı.
2-) IBS’te Aloe vera ve Alman Papatyası Kombinasyon Çalışması
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23263994/
https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-012-1027-9
Stres kaynaklı IBS’nin şiddeti, Aloe vera /Matricaria recutit karışımı ile kullanılan tüm dozlarda, ancak doza bağlı olmaksızın, kolon MPO aktivitesini inhibe ederek ve oksidatif stres durumunu iyileştirerek azaldı. Karışımın etkisi, Matricaria recutit’nin tek başına kullanılmasından daha etkiliydi. Mevcut sonuçlar IBS’de kombinasyonunun etkinliğini desteklemektedir. Kontrol grubunda kolon hücrelerinde artmış tümör nekroz faktörü alfa (TNF-α), miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi ve lipid peroksidasyonu (LPO), tedavi gruplarında anlamlı şekilde azaldı. Matricaria recutit sadece ince bağırsak geçişini inhibe ederken, Aloe vera /Matricaria karışımı 150 ve 300 mg/kg dozlarında gastrik boşalmayı geciktirdi. Aloe vera /Matricaria recutit karışımı ayrıca 150 mg/kg dozda kolon geçişini ve ince bağırsak geçişini azalttı.
3-) Günlük Aloe vera Jel özü(inner leaf) Kullanmanın Toplam antioksidan Kapasitesi ve Oral Patojen Bakteriler Üzerine Etkisi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25803090/
Sağlıklı gönüllülerde Aloe vera jel özütünün plazma toplam antioksidan kapasitesi (TAC) arttırırken ve oral patojen bakterileri anlamlı derecede azalttı.
4-) B12,C,E Vitamin ve Mineral Emilim Biyoyararlanım Artışıyla
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.21.5.A111-a
Vejetaryenlerde ve yaşlanmada eksik olduğundan, yaşlı sağlıklı insan gönüllülerde yapılan bir çalışmada Aloe vera, plazma Oksijen radikal emilim kapasitesini (ORAC) 4 ve 24 saatte önemli ölçüde artırırken, Aloe vera bunu 4 saatte başlangıç ve plaseboya kıyasla önemli ölçüde artırdı. C ve B12 vitaminlerinin ve ORAC’ın biyoyararlanımını artırır.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16323295/
Aloe vera hem C hem de E vitaminlerinin emilimini iyileştirdiğini göstermektedir. Emilim daha yavaştır ve vitaminler plazmada daha uzun süre kalır. Aloe vera, bu iki vitaminin emilimini artırdığı bilinen tek takviyedir ve bunların tamamlayıcısı olarak düşünülmelidir.
5-) Gastrointestinal Sistem onarımı ve Kabızlık tedavisi üzerine Çalışma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9106447/
Aloe vera tarafından kabızlığa karşı kullanılan ana yol olduğunu ve beta-karoten ve sitosterolün ERK, JNK, AKT ve NF- κ B p65’in bir aksesuar proteinine bağlanarak iltihabı azaltmada müdahale faktörleri olarak hareket edebileceğini ortaya koydu.
Aloe vera kabız farelerin hasarlı bağırsak yapısını da onardı ve bağırsak mukusunun normal salgılanmasını da destekledi. Ek olarak, aloe serum ve kolondaki 5-HT, SP ve VIP nörotransmitter dengelerinin seviyelerinde bağırsak hareketliliği yeterliliğini teşvik etmede önemli bir düzenleme oynadı.
6-) Mide Asit Dengeleyici ve mide ülseri üzerine çalışma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/
Aloe vera uygulamasının mide asidi çıkışında inhibitör etkisi bulunmaktadır. Aloe veranın ülser önleyici etkisinin, mide ülseri olan hastalar için avantaj sağlayan agresif faktörlerin azalması ve koruyucu faktörlerin artması yoluyla gerçekleşmesi mümkündür.
Gastrik asit seviyeleri , gastrik ülser grubuyla karşılaştırıldığında Aloe vera grubunda önemli ölçüde azaldı.
7-) Oto immünite ve diğer kullanımlarına dair
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557234/
Aloe veranın hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde güvenli doz seviyesini ve etki mekanizmasını doğrulamıştır.
https://www.researchgate.net/publication/380477477_Unravelling_the_Therapeutic_Potential_of_Aloe_vera_Phytochemicals_as_Anti-inflammatory_Agents_Targeting_TNF-a_An_In-Silico_Approach
Romatoid artrit için doğal ürünlere dayalı yeni, güvenli ve etkili anti-inflamatuar tedavilerin geliştirilmesinin önünü açarak, daha ileri klinik öncesi ve klinik araştırmalar için öncü bir aday konumuna getiriyor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
😎 Candida albicans üzerine çalışma
https://www.researchgate.net/publication/377563848_Antifungal_effect_of_Aloe_barbadensis_Miller_gel_extract_on_Candida_albicans_Development_of_an_eco-friendly_herbal_antifungal_finish_on_cotton_fabric_for_medical_application
Aloe vera Barbadensis, in vitro C. albicans’ın neden olduğu vulvovajinal kandidiyazise karşı etkili antifungal aktivite gösterdi.
9-) Prediyabet ve Tip 2 Diyabet Üzerine etki mekanizması Geniş Çalışma ve Kan basıncı, Kolesterol Üzerine Çalışma
https://www.researchgate.net/publication/345438326_Bioactive_constituents_of_the_genus_Aloe_and_their_potential_therapeutic_and_pharmacological_applications_A_review_ARTICLE_INFO
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857397/#:~:text=Aloe%20vera%20has%20marvelous%20medicinal,in%20lowering%20high%20blood%20pressure.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245421/
Aloe vera, diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini düşürür. Ayrıca vücut dokularının insüline karşı duyarlılığını iyileştirerek insülinin daha etkili olmasını sağlar. Aloe verada bulunan aktif bileşenler yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur.
Aloe vera, serum kolesterolünü ve trigliseritlerini düşürmeye ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C) seviyesini artırmaya yardımcı olur. Kolesterole yapısal olarak benzeyen fitosteroller (Sitosterol, Kampesterol ve Lupeol), karışık misellerde kolesterol için sınırlı alan için rekabet ederek bağırsaktan kolesterol emilimini azaltarak serum kolesterol konsantrasyonlarını düşürmeye yardımcı olur.
10-) Immüno-modülatör Etki
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797128/
https://e-fsbh.org/DOIx.php?id=10.52361/fsbh.2023.3.e8
Aloe vera jelindeki polisakkaritlerin immünomodülatör aktivitelerini gösterdi ve bu etkilerin makrofaj hücrelerinin nitrik oksit üretmesini, sitokin salgılamasını (örneğin tümör nekroz faktörü-alfa veya TNF-α, interlökin-1 veya IL-1, interlökin-6 veya IL-6 ve interferon-γ veya INF-γ) ve hücre yüzey belirteçlerini sunmasını aktive ederek meydana geldiğini öne sürdü .
12-)Mayo Clinic: Ülseratif kolit (inflamatuar bağırsak hastalığı dahil)
“Ülseratif kolitte (ÜK) oral aloe veranın plaseboya kıyasla kullanımıyla ilgili sınırlı ancak ümit verici araştırmalar bulunmaktadır.
13-)Aloe Vera ve Sindirim, Huzursuz Bağırsak ve Artrit Aloe Vera Bilgi Merkezi Tarafından Sağlanan Bilgiler
İlk olarak 20. sayıda yayınlanmıştır – Haziran/Temmuz 1997
http://www.positivehealth.com/articles/aloe-vera/52
“Aloe Vera doğal iyileştirici ve detoks edici güçlere sahiptir ve bağırsak yolunda nazikçe çalışarak etkilenen yiyecek artıklarını parçalamaya ve bağırsağı iyice temizlemeye yardımcı olur. Kabızlığı hafifletmeye ve devam eden ishali önlemeye yardımcı olarak bağırsakta bir düzen sağlar. Tüm bunlar rahatsızlığı ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Doğal olarak, bu semptomlar hafifledikçe rahatsızlıkla ilişkili stres de azalır”
14-) Aloe vera’nın Hipotiroidi Olan Hastalarda Otoimmünite ve Tiroid Fonksiyonunda İyileşme
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29527506/
Aloe vera’nın tiroid antikorlarını azalttığı ve TSH ve serbest T4 seviyelerini iyileştirdiği bulunmuştur.
Aloevera suyuna https://www.flptr.com/ref/900004080917 linkten kayıt olarak ulaşabilirsiniz.